Desatoro bezpečných Vianoc

Vytvorme si malú bublinu z rodiny alebo blízkych priateľov, v ktorej budú ľudia, s ktorými sa plánujeme počas sviatkov a silvestrovských osláv často stretávať.

Pred stretnutím s blízkymi vo svojej bubline sa pokúsme aspoň 7 dní izolovať, prípadne, ak je to možné, sa nechajme otestovať.

Používajme rúška a dodržiavajme dostatočný odstup vždy, keď sme v kontakte s ludmi mimo svojej bubliny.

Blízkym kontaktom s ludmi mimo svojej bubliny sa vyhýbajme. Stretávajme sa s nimi vždy, keď to ide, vonku.

Stretnutia s rodinou a priateľmi mimo svojej bubliny vybavme cez telefón alebo ich odložme na budúci rok.

Vyhýbajme sa miestam, kde je veľa ludí. Obmedzme čas strávený v obchodoch.

Umývajme si ruky, používajme dezinfekciu a pravidelne vetrajme. Pri stretnutiach mimo svoju bublinu si nepodávajme ruky ani sa neobjímajme.

Využime každú možnosť výjsť na slnko, aktívne sa hýbať ist do prírody. Ak sú tam s nami len ľudia z našej bubliny, zložme si rúško a uvoľnime sa. Budujme svoju imunitu a snažme sa aspoň na chvílu na koronu zabudnúť.

Pri horúčke, kašľaní, sťaženom dýchaní, či strate chuti alebo čuchu sa okamžite izolujme. Následne kontaktujme lekára a dajme sa otestovat. Izolujme sa a otestujme sa aj po blízkom kontakte s infikovanou osobou.

Ak sa u nás infekcia koronavírusom potvrdí, informujme o tom všetky naše blízke kontakty v posledných dňoch. Nie je žiadna hanba infikovať sa koronavírusom, ale je hanba to tajiť.