Vedec Celec o očkovaní : Ak sa tu lekári neriadia dôkazmi, nejde o medicínu, ale o novodobé šarlatánstvo

Peter Celec
Peter Celec

Rozhovor s Petrom Celecom o delta variante, nízkej miere zaočkovanosti, liečbe covidu i nedostatočnej podpore vedy a výskumu.

„Voľba nevyužiť vakcínu je slobodná, ale nesprávna. Pravdepodobnosť, že neočkovaní sa do zimy nakazia, sa blíži k istote,“ tvrdí v rozhovore patofyziológ a molekulárny biológ Peter Celec. Pri očkovaní sa podľa neho už nedá sťažovať na politikov a o veľkosti tretej vlny rozhodnú tí, ktorí sa nezaočkujú. 

Vysvetľuje, od čoho závisí, či ľudia aj po očkovaní môžu v prípade infekcie šíriť covid ďalej, prečo pokladá tretiu dávku na jeseň pre niektoré skupiny za nevyhnutnú i to, čomu pripisuje nechuť dať sa očkovať. ovorí aj o lekároch, ktorí očkovanie odmietajú i sklamaní z prístupu niektorých z nich k liečbe covidu. Tiež pripomína, že rezort zdravotníctva doteraz od začiatku pandémie nevydal žiadnu výzvu na výskum covidu.

Peter Celec je prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. V minulosti pôsobil a naďalej spolupracuje s výskumnými tímami na univerzite v Aachene a Harvarde. Venuje sa výskumu mimobunkovej DNA a jej význame v patogenéze chorôb, ako aj patogenéze covidu.

Celý rozhovor nájdete na webe denníku Postoj.sk – Vedec Celec o očkovaní : Ak sa tu lekári neriadia dôkazmi, nejde o medicínu, ale o novodobé šarlatánstvo

Foto – Andrej Lojan