Kedy Slovensko zruší opatrenia ako Anglicko a čo by sa stalo, ak by to prišlo teraz? Odpovedajú Kollár, Smatana, Šuster a Bražinová

VP
VP

Kedy by mohla byť zrušená povinnosť nosiť rúška v interiéri a čo by sa stalo, ak by Slovensko zrušilo všetky opatrenia.

Anglicko skúša experiment a úplne uvoľňuje opatrenia, aj keď počty infikovaných vinou delta variantu stúpajú. Otvorili nočné kluby, rovnako všetky služby a zrušili aj limity na hromadné podujatia. V interiéri už nie sú povinné rúška.

Británia sa spolieha na vysokú zaočkovanosť. Prvú dávku má viac ako 68 percent populácie, plne zaočkovaných je 53 percent ľudí. V zraniteľnej skupine ľudí nad 50 rokov je to vyše 90 percent.

Na Slovensku je situácia iná. Momentálne pribúda len pár desiatok nových prípadov denne. Delta variant zatiaľ u nás nie je dominantný, potvrdilo sa doteraz len 107 prípadov. Na druhej strane patríme medzi najmenej zaočkované krajiny v Európe. Aspoň prvú dávku má 40 percent populácie a plne očkovaných je takmer 34 percent ľudí.

Na Slovensku je nízka zaočkovanosť najrizikovejších ľudí. V skupine nad 80 rokov je zaočkovaných len 48 percent, od 70 do 79 rokov je to 66 percent.

Denník N sa preto opýtal odborníkov, ako by to vyzeralo na Slovensku, ak by sme pristúpili k uvoľneniu všetkých opatrení ako Británia a kedy by sme k nemu mali pristúpiť.

Celý odomknutý rozhovor v textovej forme nájdete tu:
Kedy Slovensko zruší opatrenia ako Anglicko a čo by sa stalo, ak by to prišlo teraz? Odpovedajú Kollár, Smatana, Šuster a Bražinová

Foto – Denník N