O covide a nadchode

Bola raz jedna obec, ktorá sa nachádzala hneď vedľa frekventovanej cesty. Nastala nečakaná situácia a všetci obyvatelia sa museli dostať na druhú stranu.

Mladí nejako prebehli, starších a chorých pri prechádzaní zrazili autá. Ľudia začali prichádzať s radami, ktoré pomôžu k ľahšiemu prebehnutiu. Zdravý životný štýl, vitamín D, otužovanie, zinok… Niektorým sa dokonca vraj osvedčilo užiť lieky, ktoré sa dávajú zvieratám.

Úmrtí bolo veľa. Mnohí žiadali, aby sa upravil protokol na liečbu polytráum, pretože keby sa uplatňoval iný postup, keby sa zranení liečili skôr a pomocou iných prípravkov, iste by bolo úmrtí menej.

Odborníci prišli s novým nápadom. Cez cestu postavili nadchod. Nebolo to úplne dokonalé riešenie, pretože schody boli smerom hore i dole. Stávalo sa, že hlavne starší a chorí spadli a zranili sa. Niekoľko z nich dokonca aj umrelo. Drvivá väčšina ľudí však prešla cez nadchod bez problémov a ďakovali, že konečne je možnosť, ako sa dostať na druhú stranu bezpečne.

Začali sa však ozývať hlasy, že štatistiky o zraneniach a úmrtiach sú skreslené. Na schodoch nadchodu sa vraj padá oveľa viac, než oficiálne hlásia. Nadchody sú tiež úplne nový vynález a nikto zatiaľ nevie, čo sa stane s ľuďmi, ktorí sa dostávajú na druhú stranu cesty po schodoch a nie po rovine. Z dlhodobého hľadiska je to celé iba experiment.

Ľudia začali váhať. Čo ak je to pravda? Čo ak nám zatajujú, ako to naozaj je a iba na nás skúšajú prechody cez nadchody? My skutočne nevieme, čo sa stane o takých desať rokov tým, ktorí prešli nadchodom. A navyše v správach znovu pripustili, že to úmrtie na nadchode bolo presne v dôsledku schodov. Schody tiež končia príliš blízko cesty a tak sa občas stáva, že niekoho napokon aj tak zrazí auto, hoci šiel nadchodom. Kritici prišli so stanoviskom, že nadchod je vlastne nebezpečný a nedáva zmysel.

Cesta je síce čoraz frekventovanejšia, no vraj už existujú prípravky, ktoré výrazne posilňujú schopnosť prebiehať pomedzi autá. Odborníci to však zatajujú, pretože sú platení firmami, pre ktoré je stavanie nadchodov skvelý biznis a aj v samospráve majú silnú lobby. Zástancovia priamych prebiehaní tiež poukazovali na to, že iba beh pomedzi rýchle autá buduje skutočnú schopnosť prechádzať na druhú stranu. Nadchody to v takej miere určte nedokážu.

Ľudia boli zmätení. Komu veriť? Chceli sa rozhodnúť správne a nechceli podľahnúť strašeniu autami. Nadchod bol čoraz prázdnejší a nemocnice preplnené. Zdravotníci nevedeli, koho skôr ošetriť. Čo však vedeli je, že všetkých zachrániť nedokážu. Opäť bude obrovské množstvo úmrtí a veľa tých, ktorí síce prežijú, no v dôsledku zranení budú mať dlhodobé zdravotné problémy. Darmo bol postavený nadchod. Bol poloprázdny.

Jana a Noemi Lindbloom

Jana Lindbloom pracuje na SÚ SAV a je členkou iniciatívy Veda pomáha
Text vyšiel v skrátenej verzii v tlačenom vydaní denníka Pravda vo štvrtok 18.11.2021