Spoločné vyhlásenie vedcov k aktuálnej situácii

Ak neprijmeme opatrenia, v decembri bude v nemocniciach päťtisíc pacientov.

Iniciatíva Veda pomáha – COVID-19 vystúpila so spoločným vyhlásením vedcov k aktuálnej situácii.

Vedci vyhlásili, že jediné riešenie tejto situácie je prísne obmedzenie mobility a sociálnych kontaktov v kombinácii s cieleným testovaním. Ak to neurobíme, v decembri pribudne až päťtisíc nových pacientov v slovenských nemocniciach.

Vyzývajú ľudí tiež k tomu, aby tieto Vianoce obmedzili na úzky okruh rodiny a priateľov. „Apelujeme na celú spoločnosť, aby aspoň o rok boli Vianoce na Slovensku také, aké ich chceme mať,“ vyhlásila Silvia Pastoreková. Dodala, že v súčasnej situácii už neexistuje zázračné riešenie.

Pred cestovaním by sme podľa Pastorekovej mali zminimalizovať kontakty a stretávať sa len s ľuďmi, ktorých vídavame denne. Len tak podľa nej ochránime tých, s ktorými sa stretneme za vianočným stolom.

Lekár Marian Kollár dodal, že opatrenia by nemali viesť k tomu, aby ľudia sedeli len doma. Mali by tráviť čas aj v prírode, ale mimo cudzích ľudí.

„Nič lepšie v boji s COVID-om ako kombinácia intenzíveho testovania v ohniskách a sprísneným obmedzením pohybu neexistuje,“ vyhlásil Kollár. Zdôraznil, že je dôležité zaviesť regionálne opatrenia.

Matematik Richard Kollár poukázal na dve roviny súčasného problému: prvá je, ako nastaviť opatrenia, aby boli účinné. Druhá rovina je rešpektovanie opatrení zo strany spoločnosti. Preto apeluje na ľudí, aby boli zodpovední.

Biochemik Pavol Čekan uviedol ako príklad oravské okresy, ktoré počas jesene zaznamenávali vysoké prírastky nakazených a nemocnice kolabovali. „Ruka v ruke idú prísne pravidlá, lokálny lockdown a plošné testovanie. Prinieslo to výsledky a Orava je dnes jedným z najlepších okresov,“ dodal Čekan.

Vedci zároveň dodali, že nechcú rozhodovať namiesto vlády. Ich cieľom je len prispieť k debate a poukázať na najlepšie možné riešenie aktuálnej situácie.

Celý článok nájdete tu:

https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/2014904_spolocne-vyhlasenie-vedcov-jedina-cesta-je-lockdown-a-cielene-testovanie

Text vyhlásenia nájdete tu:

https://vedapomaha.sk/2020/12/07/verejne-vyhlasenie-iniciativy-veda-pomaha-covid-19-vianoce-2020/